Ogiva unui proiectil exploziv de calibrul 120 mm, echipată cu sistemul de inițiere și o grenadă de mână defensivă au fost descoperite, miercuri, 25 octombriem în județul Giurgiu.

    Potrivit ISU Giurgiu, prima dintre acestea a fost găsită în apropierea Târgului din localitatea Călugăreni de către un bărbat care desfășura activități de căutare a obiectelor vechi, folosind un detector de metale. “Acesta și-a dat seama că obiectul detectat poate face parte dintr-un element de muniție și a cerut ajutorul autorităților. Cea de-a doua descoperire a fost făcută în localitatea Bolintin Vale, pe malul râului Sabar. Un bărbat care se plimba prin zonă o observat grenada și a sunat la 112. Pirotehnicienii din cadrul ISU Giurgiu s-au deplasat la fața locului pentru cercetarea, detectarea și identificarea obiectelor respective. Muniția a fost ridicată, urmând să fie distrusă în poligonul de specialitate”, a transmis ISU Giurgiu.

    La ambele cazuri au fost prezente și echipaje de Poliție.

    “De la începutul anului, au fost descoperite: zece proiectile explozive de calibrul 37, 57, 75, 76, 100 și 120 mm;  un proiectil perforant trasor, de calibrul 100 mm; un focos fuzant; două bombe de aruncător de calibrul 80 și 120 mm; trei grenade defensive; șapte cartușe de infanterie de calibrul 7,62 mm; 11 cartușe și un tub cartuș, de calibrul 10,35 mm; ogiva unui proiectil exploziv de calibrul 120 mm.

    Acestea au fost găsite în municipiul Giurgiu, localitățile Călugăreni, Săbăreni, Mihăilești, Stoenești, Teișori, Vlad Țepeș, Frasinu, Daia, Chiriacu, Dobreni, Trestieni, Mihai Bravu, Slobozia, Bolintin Vale și pe DN 6”, au mai spus pompierii giurgiuveni.

    Informare preventivă  – ISU Giurgiu

    Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

    În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.  

    Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

    Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

    Foto: ISU Giurgiu

    Comentariile sunt închise.