Moment emoţionant şi încărcat de spiritualitate, pe 22 octombrie, în Dragomireşti Deal, acolo unde a avut loc un eveniment mult-aşteptat de către toţi credincioşii. Biserica “Adormirea Maicii Domnului şi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” a fost resfinţită, după finalizarea unor ample lucrări de restaurare.

  Lăcaşul de cult din Dragomireşti Deal datează din anul 1761 şi este înscris pe lista monumentelor istorice. Slujba de resfinţire a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu un sobor de preoţi.

  “Au fost finalizate lucrările de restaurare ale Bisericii Adormirea Maicii Domnului și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Dragomirești-Deal!

  Biserica a fost resfințită în cadrul unei ceremonii la care am avut bucuria de a participa, alături de credincioși din comunitate și de colegi.

  Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a binecuvântat biserica și a oficiat Sfânta Liturghie. De asemenea, Preasfințitul Părinte a oferit una dintre cele șapte Taine – harul – unui preot, dar și distincții unora dintre preoții de parohii. A fost o slujbă plină de inspirație, oferind speranță, îndrumare și binecuvântare celor prezenți. Sunt recunoscător că am putut susține, împreună cu consiliul local, lucrările de restaurare a bisericii, o biserică veche și frumoasă, a cărei construcție datează încă din 1761.

  Vă îndemn să o vizitați; să vă luați un răgaz pentru introspecție și să găsiți liniștea și pacea de care avem, fiecare, nevoie!”, a transmis primarul comunei Dragomireşti Vale, Gheorghe Socol.

  De altfel, pentru contribuția adusă la restaurarea și înfrumusețarea lăcașului de cult, primarul Gheorghe Socol a primit Ordinul Sfinții Martiri Brâncoveni pentru mireni, iar Consiliul Local Dragomirești Vale a primit Diploma Omagială 2023 „Anul Omagial al Persoanelor Vârstnice”.

  Biserica închinată Adormirii Maicii Domnului și Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil a fost construită de familia boierilor Fălcoianu şi, de-a lungul vremii, deteriorată de vreme şi de timp, a suferit mai multe intervenţii de consolidare şi restaurare, ultimele investiţii fiind realizate cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Dragomireşti Vale.

  „Primăria a suportat o mare parte dintre cheltuielile aferente lucrărilor care au avut loc la biserică, începând de la extindere, până la reabilitare. Biserica a fost acoperită cu tablă de cupru, pardoselile din marmură, catapeteasma făcută din lemn de tei sculptat. Inclusiv pictura este refăcută. Aleile din incinta cimitirului sunt, de asemenea, făcute cu implicarea Primăriei. Lucrările au durat un an și jumătate, iar pictura care este refăcută complet, a durat o jumătate de an. A fost o muncă asiduă. Între timp, biserica s-a și extins pentru că inițial era la jumătate. În zi de o importanță deosebită pentru comunitatea din Dragomirești ­Deal,  le doresc cetățenilor noștri să se bucure de noul lăcaș de cult și-i asigur că, în curând, vor avea și o casă mortuară pentru a-i putea priveghea pe cei dragi suiți la Domnul”, a subliniat primarul Gheorghe Socol.

  Foto: Primăria Dragomireşti Vale

  Comentariile sunt închise.