Casa de Cultură “Antim Ivireanul” din Snagov a găzduit, duminică, 25 iunie, un eveniment deosebit dedicat Zilei Internaţionale a Iei. Au fost expuse cele mai frumoase costume populare, iar cei prezenţi au putut afla istoria straielor populare româneşti. De asemenea, artişti îndrăgiţi au încântat publicul cu cele mai frumoase cântece ale neamului nostru. Evenimentul, organizat de Primăria Snagov a debutat la ora 14.00 şi a durat până la ora 20.00.

  Înainte de desfăşurarea acţiunii, reprezentanţii Primăriei Snagov spuneau că „Ziua Iei, la Snagov, uneşte oamenii” şi aşa a şi fost.

  „În urmă cu un an, Florentina Culcescu, Vasile Humeniuc și Gabriela Olteanu, trei colecționari, prieteni și buni colaboratori, au organizat în premieră Festivalul IEI la Snagov. Anul acesta, în cadrul celei de-a doua ediții, vă vor face cunoștință cu doi oaspeți de seamă: doamna Magdalena Grigore, fiica satului Snagov și tânărul Eduard Zidaru, un autodidact al instrumentelor de suflat tradiționale românești”, au spus reprezentanţii Primăriei Snagov.

  Iată şi mesajele oaspeţilor de seamă ai evenimentului dedicat Zilei Iei.

  “Ma numesc Magdalena Grigore, fosta Tudirache, fata lui Sandu Ciocos, așa cum mă cunosc oamenii satului. Am citit și am visat mult. Mi-ar fi plăcut să devin profesor de limba română, dar nu aceasta profesie a fost rânduită de Dumnezeu pentru mine. Sunt recunoscătoare că am avut șansa de a lucra cu oameni minunați, în calitate de trainer in domeniul Customer Services. Sunt o fire simplă, curioasă.

  Am crescut lângă pădure și pe malul lacului Snagov. Iubesc și respect natura, imi plac oamenii și poveștile lor. Gătesc, prăjituresc, cos, tricotez, croșetez, lucrez în grădina, am chiar și câțiva stupi. Sunt o fire practică, îmi plac lucrurile simple și tind să aflu cât mai multe lucruri despre orice”, spune Magdalena Grigore.

  La rândul său, Eduard Zidaru s-a prezentat, într-un mesaj postat pe Facebook de către Primăria Snagov.

  “Numele meu este Eduard Zidaru și am douăzeci și unu de ani, iar la origini sunt român, muntean, din Muntenia sau Valahia Mare, ținutul Prahovei. Mai exact vin din satul Cioceni, județul Prahova. Sunt un tânăr pasionat de portul popular, de tradiții, obiceiuri și cântece vechi din folclorul românesc. De asemenea, îmi plac și dansurile tradiționale românești și viața și rânduiala de odinioară. Nu în ultimul rând, iubesc istoria neamului meu. Știu să cânt la instrumentele de suflat, tradiționale românești cum ar fi: fluierul, cavalul românesc, ocarina, dramba, tilinca și buciumul. Sunt autodidact și am început să cânt de la vârsta de cincisprezece ani. Știu câteva piese cunoscute, dar îmi place foarte mult să improvizez. Sunt colecționar de cămăși tradiționale bărbătești autentice, atât din zona mea, cât și din alte zone ale țării. Sunt o fire deschisă, comunicativă și impulsivă.

  Voi încheia printr-un citat inspirat din gândirea țănească de demult:

  Băi taică, nu mergeți într-acolo unde vă duce drumul, duceți-vă acolo unde nu este nici o cărare și faceți potecă!”.

  Primarul comunei Snagov, Anghel Mihai, le-a mulţumit tuturor pentru acest eveniment de excepţie.

  „Ziua Internațională a Iei Românești a fost un bun prilej de a ne aminti cât de important este să ne prețuim valorile, tradițiile și zestrea culturală. Este datoria noastră să păstrăm vie această parte a culturii noastre și să o transmitem mai departe. Timp de două zile, fiecare dintre noi a avut ocazia să descopere ia tradițională, un simbol al identității și creativității spațiului românesc, un adevărat nucleu cultural, care dăinuie din timpuri străvechi.

  Vă mulțumesc pentru implicarea de care ați dat dovadă și pentru că ați înțeles cât de important este să ne mândrim cu tradițiile noastre!  Prețuindu-ne tradițiile și valorile, ne prețuim pe noi, ne prețuim viitorul!”, a afirmat primarul comunei Snagov, Anghel Mihai.

  Foto: Primăria Snagov

  Comentariile sunt închise.