𝟭𝟴 𝗗𝗲𝗰𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 – 𝗭𝗶𝘂𝗮 𝗠𝗶𝗻𝗼𝗿𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗡𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲

  În urmă cu 30 de ani Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite adopta ,,Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, lingvistice, etnice și religioase”, acesta fiind primul document internațional care susține drepturile minorităților.

  Țara noastră, prin aprobarea unei Hotărâri de Guvern (nr. 881/1998), s-a raliat contextului internaţional și a declararat 18 decembrie Ziua minorităţilor naţionale din România.

  În anul 2017 a fost iniţiat un proiect de lege pentru ridicarea la nivel de sărbătoare naţională a acestei zile. Astfel, proiectul de lege pentru instituirea Zilei minorităţilor naţionale din România ca sărbătoare naţională a fost adoptat de Senat şi de Camera Deputaţilor, iar decretul privind promulgarea Legii nr. 247/2017 pentru instituirea acestei zile a fost semnat de preşedintele țării la 7 decembrie 2017.

  Astfel că, 18 decembrie este dedicată sărbătoririi diversității etnice, culturale, lingvistice și religioase din țara noastră în care sunt declarate 20 de minorități naționale: albanezi, armeni, bulgari, croați, greci, evrei, germani, italieni, maghiari, polonezi, romi, ruși-lipoveni, sârbi, slovaci, cehi, tătari, turci, ucrainieni, macedoneni și ruteni.

  La mulți ani tuturor!

  Comunicat Consiliul Judeţean Ilfov

  Comentariile sunt închise.