Curățenia de primăvară făcută într-o gospodărie din orașul Mihăilești a scos la suprafață un obiect ce părea a fi un proiectil. Proprietarul și-a dat seama de pericol și nu l-a mișcat. Pentru că locuiește aproape de Stația de Pompieri din localitate, a mers la sediu de unde a fost solicitată intervenția pirotehnicienilor, a anunţat ISU Giurgiu.

  “Specialiștii ISU au constatat faptul că este vorba despre un proiectil exploziv, de calibrul 80 mm. Muniția a fost ridicată, urmând să fie distrusă.

  Reamintim faptul că, în luna februarie a.c., în urma lucrărilor agricole a mai fost descoperit proiectil exploziv, de calibrul 75 mm, pe un teren din localitatea Băneasa. În anul 2023, pe raza județului Giurgiu au fost găsite 37 de muniții și elemente de muniție, fiind vorba despre proiectile explozive, perforante, bombe de aruncător, grenade defensive, cartușe de infanterie etc”, au transmis pompierii giurgiuveni.

  Informare preventivă   ISU Giurgiu

  Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

  În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.  Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

  Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

  Comentariile sunt închise.