Secretar de stat în Ministerul Transporturilor Irinel Ionel Scrioşteanu a anunţat că, marţi, 30 ianuarie, a avut loc semnarea contractului pentru cea mai mare achiziție în domeniul feroviar, respectiv 62 rame electrice regionale (RE-R) pentru trenurile metropolitane, de scurt parcurs. Contractul a fost semnat cu compania POJAZDY SZYNOWE PESA BYDGOSZCZ SPOLKA AKCYJNA (POLONIA) – PESA.

  Potrivit sursei citate, achiziția este împărțită în 3 loturi, după cum urmează:

  𝟮𝟬 𝘁𝗿𝗲𝗻𝘂𝗿𝗶 𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝗿𝗶𝗰𝗲 pentru rutele:

  București Nord – Ploiești Sud – Adjud

  Iași – Pașcani – Suceava

  Bacău – Pașcani

  valoare 960 milioane lei

  𝟮𝟯 𝘁𝗿𝗲𝗻𝘂𝗿𝗶 𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝗿𝗶𝗰𝗲 pentru rutele:

  Brașov – Gheorgheni

  Arad – Timișoara – Caransebeș

  Huedin – Cluj – Bistrița

  valoare 1,13 miliarde lei

  𝟭𝟵 𝘁𝗿𝗲𝗻𝘂𝗿𝗶 𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝗿𝗶𝗰𝗲 pentru rutele:

  București Nord – Ploiești Vest – Brașov

  București Nord – Roșiori

  București Nord – București Obor/Fundulea

  Constanța – Fetești

  931 milioane lei

  „Aceste rame vor reprezenta coloana vertebrală a 𝘁𝗿𝗲𝗻𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗺𝗲𝘁𝗿𝗼𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗮𝗻𝗲 care vor deservi zonele marilor orașe cu densitate mare de trafic, pentru transportul feroviar de călători. Caracteristicile tehnice aferente acestor noi trenuri sunt: viteză de deplasare până la 160km/h, 224 locuri, acces și locuri pentru persoane cu dizabilități, acces și spații pentru biciclete, sisteme digitale de informare a călătorilor, prize de încărcare, inclusiv USB, internet Wi-fi.

  Pe lângă achiziția propriu-zisă a ramelor electrice, contractul prevede achiziția și a serviciilor de mentenanță și reparații pe o durată de 15 ani, cu posibilitatea de prelungire a acestei perioade până la 30 ani, prin încheierea unui act adițional”, a precizat Scrioşteanu.

  Oficialul mai spune că Livrarea trenurilor se va face într-un interval de 24 luni (prima ramă) şi 36 luni (ultima ramă), respectiv început 2026 – început 2027, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027.

  Comentariile sunt închise.