Pe an ce trece, este tot mai frumos la Afumaţi, atunci când sunt sărbătorite Zilele Comunei. În 2023, s-au împlinit 513 ani de atestare documentară a localităţii, iar în cele două zile de petrecere, pe 2 şi 3 septembrie, s-au reunit sute de oameni dornici de distracţie şi pentru care au cântat cei mai îndrăgiţi artişti locali, naţionali şi internaţionali. Totul s-a desfăşurat în curtea Şcolii Generale Nr.1 din Afumaţi.

  Primarul Gabriel Dumănică şi echipa sa au reuşit să facă, din nou, din Zilele Comunei, Ediţia a XV-a, un eveniment de excepţie, un adevărat festival, prin muzică şi voie bună, distracţie pe cinste, bucate alese şi multe surprize.

  În prima seară, au urcat pe scenă îndrăgiţii: Doinița Chiurciu, Balet Raluca, Smart Kids, Georgiana Lepădat, Laura Ion, Cosma, ¬Sonny Flame, Johny Romano, Bella Santiago, Andia şi Theo Rose. De asemenea, au venit, direct din Germania, cei de la Culture Beat care au oferit, la rândul lor, afumăţenilor un show de zile mari.

  Cea de-a doua zi de petrecere i-a adus pe scenă pe Giulia Rizea, Andrei Gherasim, Bianca Gheorghe, Viorica Chiurciu, Taraful Aventurierii, Ionuț Sidău, Maria Cârneci, Ionică Moroșanu, Floarea Calotă, Taraful Mirela și Elvis Năsturică, Taraful Rutenilor și Carmen Chindriș. Tot duminică, 3 septembrie, un grup de fachiri din Braşov au făcut spectacol, în aplauzele tuturor.

  Prezentatorul acestui eveniment a fost nimeni altul decât Aurelian Temişan.

  În afară de muzica pe toate gusturile, Primăria Afumaţi condusă de Gabriel Dumănică le-a pregătit participanţilor multe surprize. A fost o megapetrecere pentru toate vârstele. Copiii au avut locuri de joacă special amenajate, dar au fost amenajate şi grătare cu cele mai gustoase produse şi la alte standuri au fost comercializate dulciuri şi băuturi răcoritoare, totul într-o atmosferă de bucurie, aşa cum le şade bine afumăţenilor.

  Primarul Gabriel Dumănică a fost permanent alături de oamenii din comunitatea sa, aşa cum face în fiecare zi, de altfel.

  La Mulţi Ani, Afumaţi! La Mulţi Ani, Afumăţeni! Bine aţi venit la ediţia a XV-a a Zilelelor Comunei Afumaţi, pentru a celebra 513 ani de la atestarea documentară a localităţii noastre. Noi, afumăţenii, ne mândrim cu istoria bogată a comunei noastre şi cu vestigii istorice înscrise în patrimoniul naţional cultural al României, precum: Conacul Stolnicului Constantin Cantacuzino, Biserica Veche, ambele datând din 1696, zidurile vechi ale bisericii şi zidul din centrul comunei. Împreună ne bucurăm de două zile de distracţie, în compania unor nume sonore din muzica naţională şi internaţională.

  Locuim într-o societate cu o viaţă socială, culturală, spirituală, educaţională şi sportivă în care afumăţenii sunt foarte implicaţi şi dedicaţi”, le-a transmis Gabriel Dumănică, cel care a făcut şi un rezumat al realizărilor din ultimii ani. Primarul a amintit faptul că atragerea de fonduri europene, guvernamentale şi judeţene nerambursabile reprezintă o prioritate pentru el şi echipa sa, şi a precizat că au fost finalizate şi sunt în curs de finalizare documentaţii tehnico-economice în diferite faze de întocmire şi aprobare, lucrări de infrastructură- apă, canal, gaze, iluminat public stradal, proiecte de mediu, sănătate, transport, siguranţă rutieră şi digitalizare.

  „Printre cele mai importante proiecte sunt, desigur, acelea privind infrastructura rutieră şi mă refer la asfaltarea mai multor străzi, cu fonduri proprii sau cu sprijin de la Consiliul Judeţean Ilfov, precum Negropontes, Dimitrie Cantemir, Domniţa Ralu, Belşugului, Murelor, Alunului, iar altele sunt în faza de aprobare a documentaţiilor, precum: Aurel Vlaicu, şoseaua Moara Domnească, Intrarea Pinului, Intrarea Petrăchioaia. Asfalt va fi turnat şi pe Fagului, Trandafirului, Speranţei, Doamna Stanca, Intrarea Tufanului, Mircea Vodă şi Revoluţiei. Pe străzile cu lăţimi mari, precum Plopului, Murelor, Caisului, Binelui şi Salcâmului, vom face trotuare şi podeţe de acces la proprietăţi. Nicio stradă nu va fi uitată!”, a spus primarul din Afumaţi.

  Gabriel Dumănică a amintit şi despre reţeaua de canalizare, de lucrările finalizate, pe Şoseaua Petrăchioaia şi pe DN2, dar şi despre extinderea acesteia.

  „Vom accesa fonduri prin POIM, în valoare de 50 de milioane de euro, cu sprijinul Consiliului Judeţean Ilfov, în cadrul Masterplanului pentru sectorul de apă şi apă uzată, în Afumaţi şi Găneasa, privind extinderea reţelei de apă şi canalizare. Şi în ceea ce priveşte iluminatul public, au fost făcute foarte multe investiţii, cu fonduri de la Administraţia Fondului pentru Mediu, precum montarea de lămpi economice cu LED, în valoare de 1 milion de lei, dar a început deja un nou proiect privind înlocuirea tuturor lămpilor vechi cu sodiu, cu unele noi economice cu led, pe raza întregii comune”, a spus edilul.

  Primarul Gabriel Dumănică a amintit şi de proiectul privind instalarea unui sistem de monitorizare video performant ce va fi dedicat urmăririi în timp real a situaţiei din localitate, a siguranţei traficului pe drumurile comunale şi prevenirii actelor de violenţă.

  Şi la capitolul educaţie, Primăria condusă de Gabriel Dumănică se poate mândri cu foarte multe proiecte. Unele finalizate, altele în derulare. Sunt avute în vedere lucrări de extindere, de modernizare, de dotare în toate şcolile din Afumaţi, unităţile de învăţământ urmând să treacă prin mari transformări, aşa cum a declarat primarul Dumănică.

  El le-a vorbit afumăţenilor şi despre noi proiecte, în diverse domenii de activitate.

  „Va fi realizat un nou sens giratoriu în Zona Moară(…). Totodată, prin PNRR, comuna Afumaţi va avea o centură parţială pentru a fluidiza traficul şi a reduce numărul accidentelor rutiere. Se află în curs de finalizare licitaţia pentru o sală multifuncţională, de 600 de metri pătraţi, în incinta Bazei Sportive din Afumaţi, dar, de asemenea, prin CNI, vom realiza o sală de sport în Ograda Ştefăneşti, iar în Deal, pe strada Albăstrelelor, vor începe lucrările de construire a unui teren de sport sintetic pentru tenis cu piciorul şi baschet”, a specificat edilul din Afumaţi. El a vorbit şi despre înfiinţarea de parcuri şi spaţii verzi, precum extinderea parcului din strada Mihai Bravu, Parcul de la Canton, dar şi despre Moara, acolo unde vor începe lucrările de construire a unui parc de 3.000 de metri pătraţi. La Baza Sportivă va fi înfiinţată o zonă de agrement de circa 5 hectare.

  Primarul Gabriel Dumănică a vorbit şi despre investiţii în cultură, în sănătate, despre achiziţionarea de microbuze şcolare verzi, staţii electrice de încărcare, despre sprijinul acordat bisericilor din Afumaţi, despre campaniile de sterilizare gratuită a animalelor de rasă comună, precum şi despre investiţiile private ce au avut o creştere semnificativă, odată cu dezvoltarea sistematică a comunei Afumaţi.

  Sunt foarte multe proiecte ce vor dezvolta inteligent şi în mod accelerat localitatea noastră! Sponsorii, persoane fizice şi juridice, au avut un rol important în organizarea acestui mare eveniment, le mulţumim şi le urăm succes în tot ceea ce şi-au propus. Mulţumim conducerii şcolii, doamnei director Pena Izabella şi cadrelor didactice pentru că am folosit această locaţie ideală pentru organizarea Zilelor Comunei Afumaţi. În mod special, vreau să le mulţumesc tuturor afumăţenilor pentru că, de-a lungul anilor, susţineţi şi participaţi în număr atât de mare la Zilele Comunei Afumaţi şi contribuiţi la reuşita acestui festival. Vă doresc multă sănătate, bucurii, fericire, linişte sufletească, prosperitate alături de familie şi cei dragi!”, le-a mai spus afumăţenilor primarul Gabriel Dumănică.

  Alături de locuitorii din Afumaţi, au venit la festival şi vecini din alte comune, dar au fost prezenţi şi invitaţi de-ai primarului, precum secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Irinel Ionel Scrioşteanu şi primarul comunei Petrăchioaia, Mihai Dobre.

  Zilele Comunei Afumaţi s-au încheiat duminică, printr-un spectaculos foc de artificii.

  Foto: CRISTINA PANAIT NEAGU

  Comentariile sunt închise.