Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a declarat, la Antena 3 CNN, că, săptămâna viitoare, maximele vor depăşi 37 de grade Celsius la umbră, dar şi că vor continua fenomenele de instabilitate atmosferică.

  „Până mâine(vineri, 7 iulie, n.r.) la 10:00 continuă și avertizarea meteorologică de cod galben în restul țării, exceptând zone restrânse din partea de sud-est, pentru că și aici vorbim de fenomene de instabilitate asociate unor cantități la valori cuprinse între 20-20 și 5l/m² izolat peste 40l/m².

  Aceste tipuri de fenomene vor fi de interes și mâine în majoritatea zonelor, iar sâmbătă aria acestora se va restrânge, în special în regiunile sudice și sud-estice ale țării.

  Astăzi(joi, 6 iulie, n.r.) am atins valori de temperaturi ce au caracterizat o vreme caniculară în partea de sud-est a țării. Temperatura resimțită a depășit de asemenea 40° și cu siguranță pe parcursul săptămânii viitoare, mai ales de la mijlocul acesteia, vom discuta de temperaturi măsurate la umbră, de peste posibil 37° iar acestea asociate cu grad mare de umezeală, cu siguranță vor determina temperaturi resimțite care să depășească în regiunile extracarpatice 40 de grade”, a declarat Elena Mateescu.

  De astăzi, ora 12.00, şi până sâmbătă, ora 10.00, se află sub Cod Galben de instabilitate atmosferică Transilvania, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și a zonei montane.

  „Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 55…65 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 40 l/mp”, a anunţat ANM.

  De asemenea, azi, disconfortul termic se va menține pe alocuri ridicat în Muntenia și Oltenia, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

  Vineri după-amiază, la ora 14.00, 10 județe intră sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică.

  Potrivit avertizării valabile până mâine, la ora 6.00, „în sudul și sud-estul Transilvaniei și local în Muntenia vor fi averse torențiale, descărcări electrice și vijelii, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp”.

  Comentariile sunt închise.