Consiliul Judeţean Ilfov a găzduit, marţi, 30 mai, conferinţa „Soluţiile momentului la criza deşeurilor. Putem vorbi de sustenabilitate, colectare, reciclare şi economie circulară în România?”.

  În cadrul evenimentului, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Ilfov, Mirabela Dumitrache, a prezentat câteva dintre proiectele și programele derulate la nivelul instituției pe zona mediului înconjurător.

  “Pentru rezolvarea problemelor legate de gestionarea deșeurilor Consiliul Județean Ilfov s-a asociat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale în Municipiul București (ADIGID MB) și cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor în județul Ilfov (ADIGIDI). Împreună vom implementa proiectul de interes regional ,,Centrul de management integrat al deșeurilor București-Ilfov”(CMID București Ilfov)”, au transmis reprezentanţii CJ Ilfov.

  Conform sursei citate, ADIGID MB a transmis Studiul de fundamentare pentru realizarea în comun a proiectului și a cerut identificarea unei suprafețe de teren de minimum 25 hectare, pentru construirea instalațiilor care compun viitorul CMID București- Ilfov.

  “Acest demers este necesar pentru realizarea Studiului de fezabilitate. Consiliul Județean a identificat, ca opțiune, un teren situat în comuna Vidra. În prezent se întreprind demersuri pentru un studiu de impact asupra sănătății, iar în funcție de concluziile acestuia, va fi stabilită locația viitorului CMID. Dincolo de colectare, organizare, instituția noastră are în plan și alte elemente importante: comunicare și conștientizare.

  Toate programele și proiectele sunt gândite de specialiști, tehnicieni, iar cel mai important cetățenii trebuie să înțeleagă de ce este importantă sortarea și transportarea lor către centrele de colectare”, au mai spus cei de la CJ Ilfov.

  Ei reamintesc faptul că, pe 20 aprilie, a avut loc avut o acțiune de ecologizare în pădurea Pustnicu.

  “Alături de Primăria Orasului Pantelimon și Asociația Creștem România Împreună, am adunat peste 3500 de kilograme de gunoaie.

  Facem în Ilfov- cu 13,6 milioane de lei, bani din PNRR- trei centre de colectare a deșeurilor. În Brănești, Grădiștea și Moara Vlăsiei. Sunt centre cu aport voluntar (CAV). Ce înseamnă asta? Înseamnă că merge acolo numai cine vrea și își trasporte singur deșeurile. Centrele de colectare cu aport voluntar vor asigura colectarea separată a deșeurilor care nu pot fi ridicate într-un sistem de tipul ,,din ușă în ușă”: deșeuri voluminoase, electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri provenite din activități de construcții și demolări.

  Aceste CAV-uri sunt practic niste platforme betonate, pe care sunt așezate containere pentru diverse categorii de deșeuri reciclabile. Cine își va duce gunoiul acolo nu va plăti nimic. Centrele vor deservi aproape 57 de mii de locuitori și ar trebui să fie gata până la finalul anului 2024”, se mai arată într-un comunicat al CJ Ilfov.

  Potrivit sursei citate, Ilfovul va avea și un sistem de management integrat al deșeurilor. Proiectul este finanțat prin POIM, Obiectivul Specific ,,Reducerea numărului depozitelor neconforme şi creşterea gradului de pregătire pentru reciclare a deşeurilor în România”.

  “Am semnat un contract de peste 190 de milioane de lei, pentru sistemul de colectare separată și transportul deșeurilor menajere. Vom cumpăra 31 de autocompactoare, adică autospeciale pentru transportul deșeurilor, dar și pubele și containere. Până la final de an vom fi gata cu acest proiect, care acoperă 34 de localități”, au precizat reprezentanţii CJ Ilfov.

  Foto: CJ Ilfov

  Comentariile sunt închise.