Poliţiştii judiciari şi Poliţia de Frontieră Română, respectiv Giurgiu, sub coordonarea procurorilor DIICOT fac joi dimineaţă 29 de percheziţii în București și județele Ilfov, Argeș, Dâmbovița, Constanţa, Buzău și Braşov, într-un dosar complex de trafic de migranți. Oamenii legii vor duce la audieri peste 35 de persoane. Sunt efectuate percheziţii şi în Germania.

  Potrivit Poliţiei de Frontieră Română, în sprijinul lor au venit şi poliţişti, respectiv procurori din Bulgaria, Ungaria și Germania, cu sprijinul Agenţiei EUROPOL, care a facilitat schimbul de informaţii între autorităţi.

  “Astfel, astăzi, 25.05.2023, au loc 29 de percheziții domiciliare pe raza municipiului București și județelor Ilfov, Argeș, Dâmbovița, Constanţa, Buzău și Braşov, urmate de punerea în aplicare a peste 35 de mandate de aducere la sediul DIICOT. Activitățile sunt desfășurate în vederea destructurării unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți.

  În cauză s-a reținut că, în anul 2022, a fost constituit un grup infracțional organizat, format din cetățeni români şi străini provenind din state arabe, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți, în vederea obținerii în mod facil a unor sume importante de bani, grup care a acționat până în prezent. În vederea realizării scopului grupului infracțional, membrii acestuia au acţionat pe relaţia Bulgaria – România – Ungaria – state din vestul Europei”, transmite Poliţia de Frontieră.

  Conform sursei citate, mecanismul infracţional a presupus identificarea de migranți de origine afro-asiatică care voiau să ajungă în țările din vestul Europei, în special Germania. Ulterior, transportul acestor migranți era realizat de grupul infracțional organizat pe două segmente:

  • primul segment – migranții erau preluați din Bulgaria, trecuți ilegal prin punctele de trecere a frontierei în România și, ulterior, transportați în zona Timișoara/Arad;
  • al doilea segment – după ce erau cazați pentru o zi, maxim două zile, pe teritoriul României, migranții erau îmbarcați în alte autovehicule, cu care erau transportați spre țările din vestul Europei, în special Germania, pentru a fi trecuți ilegal prin punctele de trecere a frontierei în Ungaria.

  “Migranții erau transportați de către șoferi în autoutilitare (dube) de transport marfă, fiind ascunși în două modalități: în spațiul de dormit situat deasupra cabinei șoferului sau în compartimentul de marfă al dubei. În cazul celei de-a doua modalități, membrii grupului confecționau în compartimentele de marfă locașuri speciale din lemn, creând spații mici și improprii, în care introduceau până la 27 de persoane. Locașurile respective erau apoi mascate de lăzi cu legume și fructe. Ambele modalități de ascundere au presupus un risc de asfixiere al migranților foarte ridicat (de exemplu, în cabina de dormit cu o suprafață de aproximativ 2 metri pătrați erau introduși 5-6 migranți). În plus, luând în considerare modul în care aceștia au fost transportați (fără niciun sistem de siguranță, îngrămădiți unul peste altul), viața migranților a fost pusă în permanență în pericol pe durata transportului”, se arată într-un comunicat al Poliţiei de Frontieră.  

  În document se precizează că plata pentru transportul migranților a fost realizată prin intermediul sistemului Hawala, migranții plătind în jur de 5.000 de euro/persoană pentru a ajunge din România în țările din Vest (în principal Germania).

  “Pe parcursul urmăririi penale au fost documentate 13 transporturi care sunt cercetate de către autoritățile române. De asemenea, au fost identificate alte două transporturi, care sunt investigate de către autoritățile germane.

  Peste 35 de persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale vor fi conduse la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, în vederea audierii. La efectuarea percheziţiilor participă poliţişti de frontieră de la: IGPF, ITPF Giurgiu, Garda de Coastă, ITPF Iaşi, ITPF Timişoara, STPF Arad, ITPF Sighet”, mai precizează oamenii legii.

  Concomitent, în Germania, sunt efectuate activități similare de percheziții și rețineri în dosarul penal instrumentat de către procurorii și polițiștii germani, dosar în legătură cu faptele și persoanele vizate în țara noastră.

  Investigaţia a beneficiat de sprijinul Agenţiei EUROPOL, care a facilitat schimbul de informații, a oferit coordonare operațională și sprijin analitic.

  Comentariile sunt închise.