Şapte persoane din Prahova şi Ialomiţa au fost duse la audieri, fiind cercetate pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranți, facilitarea șederii ilegale în România și spălarea banilor. Procurorii DIICOT au făcut miercuri, 3 mai, mai multe percheziţii. Joi, două persoane au fost arestate, iar celelalte cinci au fost puse sub control judiciar.

DIICOT a făcut miercuri zece percheziții în Prahova și Ialomița. Anchetatorii au găsit sume importante de bani pe care cetățeni străini le-ar fi plătit să fie ajutați să ajungă în Occident.

Potrivit Poliţiei Prahova, grupul a fost constituit în Prahova, în 2021. Trei prahoveni ar fi înfiinţat mai multe societăţi comerciale prin intermediul cărora ar fi solicitat şi ar fi obţinut avize de muncă, în vederea angajării în România a cetăţenilor străini.

„În perioada 2021 – aprilie 2023, parte din membrii grupului au solicitat și obținut eliberarea avizelor de muncă, în vederea angajării, pentru cetățeni străini proveniți preponderent din India, Bangladesh, Pakistan, Nepal și Sri Lanka, în baza cărora le erau eliberate vize de muncă și dreptul de intrare pe teritoriul României. Inculpații au încasat de la cetățenii străini diferite sume de bani, fără intenția de a le asigura locuri de muncă potrivit angajamentelor depuse, ci doar de a le oferi contra cost condițiile necesare migrării. De asemenea, inculpații au asigurat cetăţenilor străini servicii de cazare şi transport/transfer către zona frontierei de vest a României. Pentru ascunderea originii ilicite a banilor, sumele obţinute din traficarea cetăţenilor străini au fost transferate în diferite conturi bancare, dar şi investite în edificarea unui imobil”, a transmis şi DIICOT.

Conform sursei citate, miercuri, au fost puse în aplicare zece mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Prahova şi Ialomiţa, fiind identificate şi ridicate sumele de 219.240 euro, 88.700 lei, 5.200 USD și  200 lire sterline, 11 telefoane mobile, 5 laptopuri, un stick USB, 7 ștampile, 25 carduri bancare, precum şi mai multe înscrisuri cu valoare probatorie.

Joi, Tribunalul Prahova a fost sesizat cu propunerea de arestare preventivă a doi dintre inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile, iar față de ceilalți cinci inculpați procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile.

Comentariile sunt închise.