Pompierii giurgiuveni au avut, joi, 4 mai, două misiuni de ridicare şi transportare de muniţie din cel de-al Doilea Război Mondial. Este vorba despre două proiectile aflate în stare perfectă de funcţionare, găsite de doi giurgiuveni în gospodăriile lor.
Primul apel a venit de la un bărbat din localitatea Frasinu. „După efectuarea unor lucrări agricole în livadă, un giurgiuvean a observat pe terenul său, din localitatea Frasinu, un obiect ce părea a fi un proiectil. Acesta era parțial acoperit cu pământ, iar bărbatul și-a dat seama că poate fi periculos și a cerut ajutorul autorităților. La fața locului s-au deplasat pirotehnicienii din cadrul ISU Giurgiu și un echipaj de Poliție”, a transmis ISU Giurgiu.




Foto: ISU Giurgiu
În urma verificărilor efectuate, specialiștii ISU au stabilit că este vorba despre un proiectil perforant trasor, de calibrul 100 mm, în stare perfectă de funcționare. Muniția, care provine din cel de-al doilea război mondial, a fost ridicată și transportată în siguranţă, urmând să fie distrusă.
Mai apoi, pompierii au intervenit la un caz similar, în localitatea Daia.
„Acolo, un giurgiuvean a găsit un obiect ce părea a fi un proiectil. Acesta efectua lucrări specifice de primăvară în curte, în momentul în care a văzut muniția și a cerut ajutorul autorităților. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că este vorba despre un proiectil exploziv, de calibrul 57 mm, în stare perfectă de funcționare. Muniția, care provine din cel de-al doilea război mondial, a fost ridicată și transportată în siguranţă, urmând să fie distrusă.
La acțiune a participat și un echipaj de Poliție”, a mai anunţat ISU Giurgiu.
Conform sursei citate, de la începutul anului, au fost descoperite în municipiul Giurgiu, localitățile Călugăreni, Săbăreni, Mihăilești, Stoenești, Teișori, Slobozia, Vlad Țepeș, Frasinu și pe DN 6:
cinci proiectile explozive de calibrul 76, 100 și 120 mm;
un proiectil perforant trasor, de calibrul 100 mm;
un focos fuzant;
o bombă de aruncător de calibrul 120 mm;
două grenade defensive;
șapte cartușe de infanterie de calibrul 7,62 mm;
11 cartușe și un tub cartuș, de calibrul 10,35 mm.
Informare preventivă – ISU Giurgiu
Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.
În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.
Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.
Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.