Preţul aurului a atins în timpul tranzacţiilor de marţi, 3 ianuarie 2023, un nivel maxim al ultimelor şase luni, de aproape 1.850 de dolari uncia, înainte de a se retrage către 1.838 dolari uncia, iar analiştii cred că evoluţia sa ascendentă va continua în 2023, relatează CNBC.

  Potrivit ursei citate, contractele futures pentru aur din SUA au crescut cu 0,9%, la 1.842,80 dolari uncia.

  Preţurile aurului au înregistrat o tendinţă generală de creştere de la începutul lunii noiembrie, deoarece turbulenţele pieţei, aşteptările crescânde de recesiune şi mai multe achiziţii de aur efectuate de băncile centrale au susţinut cererea.

  În general, analiștii se așteaptă la un an 2023 marcat de o creștere destul de susținută a prețului aurului, susţinută de riscurile de recesiune şi de riscurile titlurilor de pe pieţele bursiere. „De asemenea, eventualitatea ca dobânzile băncilor centrale să atingă nivelurile maxime, combinată cu perspectiva unui dolar mai slab şi a inflaţiei care nu va reveni la nivelul preconizat de sub 3% până la sfârşitul anului, vor susține creșterea cotațiilor aurului”, consideră Ole Hansen, şeful strategiei pentru mărfuri la Saxo Bank.

  În plus, dedolarizarea înregistrată de mai multe bănci centrale anul trecut, când au cumpărat o cantitate record de aur, pare să continue, oferind astfel un plaforn soft pentru piaţă.

  ”Privind în perspectivă, Hansen a sugerat că evenimentele cheie pentru preţurile aurului ar fi procesele-verbale de la cea mai recentă întâlnire a Rezervei Federale din SUA şi raportul privind locurile de muncă din SUA”, mai arată oficialul Saxo Bank, una dintre cele mai mari bănci de investiții daneze.

  Comentariile sunt închise.