Autorităţile ar putea declara epidemie de gripă în ţara noastră, iar ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că, cel mai probabil, va fi luată o decizie în acest sens la sfârşitul acestei săptămâni.

    Ministrul Alexandru Rafila a declarant, recent, la Prima News, că numărul de viroze creşte rapid, iar proporţia de cazuri de gripă care sunt diagnosticate depăşeşte 10%.

    “Ne aflăm în a treia săptămână de creştere rapidă a numărului de viroze respiratorii şi implicit de cazuri de gripă, iar procedura care este stabilită de Centrul European al Corpului de Control al Bolilor este ca în această situaţie, după o creştere de trei săptămâni consecutive să putem să discutăm despre o epidemie de gripă, iar la o epidemie de gripă, în mod evident, când se manifestă, două, trei săptămâni, valul acesta epidemic, limitarea accesului în spital şi utilizarea de echipament de protecţie pentru personalul medical, mă refer în primul rând la mască şi mănuşi, de asemenea, igiena riguroasă a mâinilor, atât pentru personal, cât şi pentru vizitatori şi pentru pacienţi, pentru reducerea transmiterii trebuie să intre în funcţiune”, a spus Rafila.

    Ministrul Sănătăţii a explicat că, în ultimii 2 ani, cazurile de viroze şi de gripă au scăzut foarte mult “pentru că circulaţia virusurilor a fost mult redusă de măsurile luate faţă de pandemia COVID”.

    Întrebat dacă va fi declarată epidemie de gripă în România, Alexandru Rafila a spus: “O să ştim la sfârşitul acestei săptămâni sau cel mai probabil luni, după ce o să putem să analizăm toate datele care vin din ţară(…). Dacă procentul celor care sunt confirmate de laborator depăşeşte 10%, procentul din testele care se fac, pe de o parte şi, pe de altă parte, există o creştere săptămânală de 20%, săptămâni consecutive, atunci putem să discutăm de o epidemie de gripă”.

    Comentariile sunt închise.