Vicepreședinții Consiliul Județean Ilfov, Ștefan Rădulescu și Voicu Vincentiu au discutat marţi, 13 decembrie, cu primari din Ilfov, cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere, ai Direcției Agricole și cu prefectul Simona Neculae despre împădurirea județului.

  Reprezentanţii CJ Ilfov transmit că schema de ajutor de stat „Sprijin pentru Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri” are o valoare totală estimată de 500 de milioane de euro și vizează înființarea păduri, cu suprafața minimă de 0,5 hectare și perdele forestiere de protecție, cu suprafața minimă de 0,1 hectare. Beneficiarii acestei scheme pot fi proprietari publici sau privați de teren.

  𝗠𝗶𝗿𝗲𝗹 𝗜𝗱𝗼𝗿𝗮𝘀̦𝗶, 𝗶𝗻𝘀𝗽𝗲𝗰𝘁𝗼𝗿-𝘀̦𝗲𝗳 𝗮𝗹 𝗚𝗮̆𝗿𝘇𝗶𝗶 𝗙𝗼𝗿𝗲𝘀𝘁𝗶𝗲𝗿𝗲 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶: ,,Rata de finanțare este de sută la sută. Inclusiv împrejmuirea plantațiilor este eligibilă, se primesc prime de înființare și bani pentru proiectare. Proprietarul va trebui ca timp de 20 de ani să nu distrugă pădurea.”

  Depunea de proiecte a început din 25 noiembrie și va dura până în 23 ianuarie 2026. Documentele se depun în aplicația web dezvoltată de către Ministerul Mediului, Apelor și Padurilor și vor fi gestionate de către Gărzile Forestiere iar contractul de finanțare se încheie între beneficiar și minister.

  𝗦̦𝘁𝗲𝗳𝗮𝗻 𝗥𝗮̆𝗱𝘂𝗹𝗲𝘀𝗰𝘂, 𝘃𝗶𝗰𝗲𝗽𝗿𝗲𝘀̦𝗲𝗱𝗶𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗖𝗝 𝗜𝗹𝗳𝗼𝘃: ,, Consider că este imperios necesar ca genul acestor întâlniri să aibă loc la nivel local , astfel încât cât mai mulți reprezentați ai societăților comerciale și asociațiilor agricole să cunoască despre oportunitatea acestor finanțări și despre beneficiile implementării unor astfel de proiecte.”

  𝗩𝗶𝗻𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝘂 𝗩𝗼𝗶𝗰𝘂, 𝘃𝗶𝗰𝗲𝗽𝗿𝗲𝘀̦𝗲𝗱𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗖𝗝 𝗜𝗹𝗳𝗼𝘃: ,,Ar fi de bun augur să începem demersurile cu zonele cele mai deficitare din Ilfov și să organizăm întâlniri locale.”

  𝗦𝗶𝗺𝗼𝗻𝗮 𝗡𝗲𝗰𝘂𝗹𝗮𝗲, 𝗽𝗿𝗲𝗳𝗲𝗰𝘁 𝗜𝗹𝗳𝗼𝘃: ,,Ar fi bine să edităm un ghid cât mai simplu și să organizăm întâlniri în teritoriu, inclusiv cu producătorii agricoli”.

  Consiliul Județean Ilfov susține campaniile de împăduriri, pentru un aer mai curat și un mediu mai sănătos. Luna trecută, 8000 de puieți de stejari au fost plantați la Snagov, împreună cu autoritățile locale, ONG-uri și voluntari. Astfel de acțiuni vor continua și la Cernica.

  Sursă: CJ Ilfov

  Comentariile sunt închise.