Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae, marţi, 6 decembrie, fiind vorba despre 511.110 bărbaţi şi 295.311 de femei, transmite Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

  La bărbaţi, cel mai des întâlnit prenume este Nicolae – 298.182 de persoane, iar la femei, Nicoleta – 219.448 de persoane.

  Legenda lui Moş Nicolae face referire la un bărbat sărac şi care avea trei fete pe care nu le putea mărita din cauza situației financiare precare. Se spune că în acele timpuri, pentru ca o fata sa fie luata in căsătorie, avea nevoie de o zestre considerabila dăruita de tatăl sau, iar cu cat zestrea era mai mare, cu atât creșteau șansele ca fata sa-si găsească un soț mai bun.

  Atunci când fata cea mare a ajuns la vârsta la care trebuia sa se mărite, episcopul Nicolae a lăsat la ușa casei nobilului, pe timp de noapte, un săculeț cu aur. Același lucru s-a întâmplat si când a venit vremea de măritiș si pentru cea de-a doua fata.

  Când a venit vremea ca si cea de-a treia fata sa se mărite, nobilul, curios sa afle cine ii lasă saculei cu aur, a stat de paza si l-a văzut pe Nicolae. Acesta și-a dat seama ca este urmărit si a luat săculețul, s-a urcat pe casa si a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șosetă care era pusa la uscat. Astfel a apărut si tradiția conform căreia se agata șosetele de șemineu.

  Nicolae l-a rugat totuși pe nobil sa păstreze secretul, însă acesta nu a respectat rugămintea episcopului si a povestit tuturor. Ulterior, oricine primea un cadou neașteptat credea ca este de la Nicolae si ii mulțumeau pentru cadou. Cei trei saci cu aur au devenit conform legendei simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur, de aici moștenind-se tradiția de a oferi portocale cu ocazia Sf. Nicolae. (Sursă: Ziarul Unirea)

  Potrivit tradiţiei, în această zi de sărbătoare nu se oferă drept cadou obiecte ascuţite, obiecte de culoare neagră, cravate, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce mare ghinion posesorului. Cei care vor oferi aceste daruri vor avea ghinion.

  De Moş Nicolae se pot oferi, însă, figurine de turtă dulce sau nuci, acestea fiind un simbol al longevităţii. Totodată, de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, se mai pot oferi dulciuri, covrigi, fructe sau pungi cu grâu sau orez, simboluri ale sporului.

  Comentariile sunt închise.