Primarul din Snagov, Anghel Mihai, le-a promis cetăţenilor că va prezenta, în detaliu, toate marile proiecte ce se desfăşoară în comună. Pe 10 februarie, edilul a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj cu toate informaţiile despre investiţiile privind reţelele de apă şi canalizare.

    „La fel ca și pentru proiectul liceului, am făcut tot ceea ce am putut mai bine pentru a reuși! Și am reușit și cu acest proiect promis vouă atunci când am venit la primărie, indiferent de aberațiile pe care le prezintă total deformat adversarii mei politici, bine cunoscuți de altfel pentru marile lor realizări în legătură cu acest proiect.

    Pentru amuzamentul dumneavoastră, fostul edil spunea, prin anul 2016, că în 2ani „snagovenii vor avea apă plată la robinet”, iar în luna noiembrie 2019 anunța tot el, într-o celebră publicație locală aservită intereselor sale, că în „în 2 ani, toată comuna va avea rețele de alimentare cu apă și canalizare”. Le-am avut și le-am văzut exact așa cum vorbea. Căci spunea cineva odinioară despre structura politică rivală din care omul face parte că este ”partidul fake news”.

    Dar, cunoscându-mă, probabil că s-a gândit într-adevăr că eu voi fi cel care va îndeplini acest vis pentru snagoveni, dar într-un timp ceva mai lung, realistic vorbind, pentru că orice proiect demarat durează minimum 2 ani și jumătate până la implementare și trecerea la treabă efectivă. Știe asta orice om care a făcut un proiect în administrația locală, orice primar vrednic.

    Așa cum v-am obișnuit, să o luăm cu începuturile pentru a înțelege exact realitatea.

    Scurt istoric:

    Anul 2013 este anul în care comuna Snagov aderă la Asociația de Dezvoltare Intracomunitară EURO APAVOL ca, prin intermediul acesteia, alături de alte localități ilfovene, să se demareze un proiect de atragere de fonduri europene pentru construcția de rețele de apă și canal.

    Fac precizarea că, până la nivelul anului 2020, comuna Snagov era parte a ADI EURO APAVOL SA, iar prin Hotărârea CL Snagov s-a aprobat ieșirea din această entitate, în scopul facilitării atragerii de fonduri pentru proiectul apă-canal prin intermediul ADIA Ilfov. Motivul pentru care s-a decis ieșirea din ADI- ul menționat este acela că, la nivelul anului 2019, prin adresa nr. 5018 din 03.04.2019, fostul primar a renunțat la orice tip de finanțare în vederea realizării rețelelor de apă – canal prin „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in aria de operare a SC EURO APAVOL SA”, motivat de faptul că, citez: „nu se dorește încurcarea proiectului sau întârzierea acestuia” sens în care s-a solicitat „scoaterea în afara proiectului” a localității Snagov.

    Extras din adresă: “Datorita complexității procedurilor şi a modificărilor, a schimbărilor, a completărilor de soluții, atât tehnice cât şi juridice, ne vedem puși în imposibilitatea de a soluționa în termen util toate acestea, motiv pentru care, deoarece nu dorim să încurcăm sau să întârziem proiectul şi/sau procedura aflată în lucru, vă rugăm să luaţi în considerare posibilitatea scoaterii noastre în afara proiectului. Vă rugăm, de asemenea, daca procedați la scoaterea noastră din cadrul proiectului, sa ne furnizați toate studiile de fezabilitate ce s-au întocmit şi privesc comuna noastră, chiar dacă acest lucru ar implica o plată a acestora.”

    Ce să înțelegem de aici? Că era mult de muncă și nu putea? Sau că, la fel ca și în cazul liceului, nu știa care-i va fi soarta în 2020 și astfel nu renta electoral un așa proiect? Dumnezeu știe! Ce reiese clar este că era dispus să plătească toate studiile, dar pentru ce, eu nu am înțeles. Că parte a proiectului nu mai era, iar acelea nu sunt studii eterne, și mai și expiră. Dar deh, omul ”priceput” știe ce face!

    Cert este că, din dispoziția sa, Snagovul a ieșit din proiectul prin care se urmărea atragerea finanțării, proiect care, cum vă spuneam, se derula prin acest ADI EURO APAVOL.

    Între timp, în urma controalelor Curții de Conturi, au fost lăsate diverse măsuri pentru a se intra în legalitate, iar printre acestea a fost lăsată și o măsură prin care se cerea UAT Snagov să denunțe unilateral contractul cu operatorul PRODSERV, cel care bine știți, era responsabil cu aceste utilități în localitatea noastră.

    Despre modul în care a fost făcut acest contract, despre faptul că deși rețelele erau ale primăriei, primăria nu încasa nimic ci doar PRODSERV, că toate reparațiile trebuiau suportate de primărie, nu doresc să mai vorbesc. Oricum nu-și mai are sensul, căci vorba celui care deținea PRODSERV: ”după 15 ani și crima se prescrie”. Dar, încă odată, asta ne-a fost soarta. Așa au decis oamenii acelor vremuri să își hotărască destinul și să își aleagă conducătorii.

    Între timp ne-am trezit cu toții și am hotărât să mergem pe drumul schimbării și al corectitudinii și să ne pecetluim o altă soartă. A dezvoltării și evoluției comunității.

    Au urmat controale ale mai multor autorități (ANRSC) care ne-au somat să denunțăm acel contract, pentru că, deși era decizie și măsură lăsată de Curtea de Conturi, timp de 4 ani, fostul primar nu a denunțat acest contract păgubos pentru comuna Snagov. Iarăși ne întrebăm cu toții: Oare de ce? Sunteți foarte mulți cei care intuiți și chiar știți de ce. La fel cum și eu știu.

    În fine. Acesta a fost trecutul.

    Anul 2020. Venirea mea la primărie!

    Imediat după preluarea funcției, având și cunoașterea istoriei cu privire la acest subiect, căci eram consilier local, am pus în aplicare decizia Curții de Conturi și am denunțat contractul cu PRODSERV. Au urmat acțiuni în instanță, amenințări, petiții ş.a.m.d. Căci eram amenințat ca și acum cu fel de fel de plângeri penale. Ei și ce dacă! Să le facă! Când ești corect și nu ai de ascuns nimic nu îți este teamă. Adevărul iese mereu la iveală. Ca şi minciuna. Şi, pentru unii, încă nu este timpul trecut pentru a răspunde pentru prostiile făcute. Când nimeni nu credea că voi face asta, eu am făcut ceea ce nimeni nu a avut curaj. Am luat apa şi canalul de la PRODSERV, adică am făcut ce trebuia să facă și fostul, de 4 ani.

    De ce am făcut-o? Pentru că nu mi-a fost teamă, așa trebuia și așa era legal. Și am mers în faptele mele cu Dumnezeu în gând că fac bine și corect ceea ce fac.

    Să nu mai vorbim despre calitatea apei sau a faptului că niciun organism abilitat din județ nu mai elibera avize de funcționare acestui PRODSERV, din cauza rezultatelor extrem de proaste ieșite la analize, care arătau clar că apa nu era în parametri necesari pentru a putea fi consumată. Sunt multe postări pe pagina de Facebook a primăriei, unde am prezentat această situație.

    Prin urmare, am preluat stația de epurare, am preluat rețelele și asta a fost!

    Între timp am purtat discuții cu cei de la EURO APAVOL, pentru că și aici erau multe datorii neplătite, pentru că din calitatea de membru asociat trebuia să îți plătești cotizații, ceea ce Oancea, ca și în alte cazuri, nu a făcut, iar pentru a putea să mergem mai departe într-un nou proiect trebuia să ieșim din acest ADI, …. iar acest ADI nu te ”scotea” din el decât cu acordul tuturor membrilor și doar dacă aveai cotizațiile plătite la zi … și tot așa. Telenovela plății datoriilor continuă astfel cu un alt episod, căci parcă nu văzusem destule.

    Ei bine, le-am plătit și cotizațiile, a dat fiecare membru al ADI ului Hotărâre de Consiliu, am dat și noi HCL și în cele din urma am ieșit din EURO APAVOL. Dar acest lucru a durat ceva timp pentru că ceilalți nu erau la cheremul meu și au dat fiecare HCL când au dorit sau putut. Iar pentru a închide povestea, acele HCL au fost transmise pentru modificarea statutului ADI fără noi, comuna Snagov.

    Ce a urmat? Păi, în paralel, am demarat discuțiile cu cei de la ADIA ILFOV pentru că, în urmă cu vreo 8-9 ani, pe vremea când lucram în această structură, m-am ocupat personal de documentația necesară pentru mai multe localități membre ale acestei entități, care urmăreau atragerea de fonduri europene pentru rețele de apă și canal în Ilfov.

    Căci noi, comuna Snagov, sau mai bine zis conducătorii de atunci nu au dorit să mergem cu ADIA Ilfov care avea ca operator APA CANAL Ilfov, și am mers pe ”stânga”, cu celălalt ADI. Dar, repet! Asta ne-a fost soarta! Și asta este soarta fiecărei nații când nu știe să își aleagă conducătorii.

    Prin urmare noi ….. noi …. Snagovul, nu am reușit să avem apă canal, că nu am jucat același joc, iar ADIA Ilfov, recte APA CANAL Ilfov, prin programul POIM, a atras în 2022 aproape 450 milioane de euro pentru 20 de localități membre.

    Așadar, după discuții nenumărate purtate în anul 2021 cu fostul ministru al fondurilor europene, Lucian Boloș, am aflat că, dacă ne mișcăm repede, putem să obținem și noi finanțare prin intermediul acestui program prin care ADIA Ilfov a obținut.

    Am dat HCL, am aderat la ADIA Ilfov și am început procesul pentru obținerea finanțării prin intermediul acestei entități. Era singura noastră șansă de a putea să obținem o așa finanțare, care, conform previziunilor, se ridica la multe zeci de milioane de euro, pentru că localitatea noastră este foarte întinsă, are diferențe de altitudine de la o zonă la alta, iar asta necesita echipamente specifice care sunt extrem de scumpe.

    Și, după eforturi extraordinare, grație eforturilor noastre și a celor din conducerea APA CANAL Ilfov, în luna noiembrie a anului 2022, după un an de muncă și nu după 8, cum a fost cazul celorlalte localități din proiect, am reușit să semnăm finanțarea pentru proiect, care se ridică la valoarea totală de 59 milioane de euro, cea mai mare finanțare obținută de vreo localitate din Ilfov în cadrul acestui proiect derulat prin POIM împreună cu operatorul APA CANAL Ilfov.

    Ce vreau să menționez este faptul că, deși acoliții fostei administrații visează cai verzi pe pereți, strigând în gura mare că este proiectul început de fosta administrație, adevărul este cel pe care îl citiți: Proiectul APA CANAL pentru Snagov este proiect NOU, derulat prin APĂ CANAL Ilfov, fără legătură cu alte proiecte, vise sau promisiuni mincinoase de proiecte din trecut. Documentele o dovedesc. Iar pentru asta aștept pe oricine dorește la sediul primăriei să vadă documentele cu ochii proprii. Transparență totală pentru că spun doar adevăruri, iar Dumnezeu îmi este martor!

    Prin urmare, proiectul apă-canal (cod SMIS 155254 Snagov) este un proiect demarat la nivelul anului 2021, odată cu accederea în ADIA Ilfov, al cărui operator este compania APA CANAL Ilfov, prin intermediul căreia se derulează finanțarea și care este și operatorul local apa-canal la nivelul comunei Snagov, către care a fost delegat serviciul de gestiune.

    Acesta a început să se implementeze prin achiziționarea de utilaje, primele au fost aduse pe 5 august 2023, iar o autobasculanta Renault, pe 1 septembrie, urmând ca și celelalte utilaje sa fie aduse pe măsura ce vor fi achiziționate.

    Totodată au fost achiziționate utilaje, începute lucrările de forare a unui put de mare adâncime de prospecțiune în satul Snagov.

    Împreună cu reprezentanții APA Canal Ilfov, am început lucrările pentru înlocuirea capacelor de canalizare și aducerea la cotă a căminelor de canalizare pe strada Str. Rovine din Ghermănești. Prin aceste intervenții, ne asigurăm că străzile vor fi mai sigure, contribuind astfel și la creșterea siguranței pentru toți participanții la trafic.

    Ce aș vrea să mai subliniez este faptul că după preluarea rețelelor de la PRODSERV și delegarea serviciului de gestiune către APA CANAL Ilfov, prin aderarea la ADIA Ilfov, operatorul actual a efectuat nenumărate investiții la stația de epurare și la gospodăriile de apă, astfel încât apa livrată să fie în parametri, pentru că echipamentele existente erau multe nefuncționale. Despre aceste lucrări am făcut nenumărate postări, costurile fiind suportate în întregime de către operator și nu de către primărie, așa cum se obișnuia odinioară prin contractul cu PRODSERV. Dar, așa cum spuneam, trecutul e trecut, dar e bine să îl cunoașteți fiecare așa cum el a fost și cum au fost cei care ne-au păstorit destinele până în 2020. Nu-i așa că au fost profesioniști?

    Iar ca să continuăm firul povestirii, după toate activitățile enumerate, a urmat deschiderea licitației pentru noul proiect, care se va derula în două etape, pentru prima etapă fiind deschisă licitație la data de 5 nov 2023 (verificabil în Sistemul Electronic de Achiziții Publice), având ca termen limită de depunere a ofertelor (de către companiile care doresc să se înscrie pentru câștigarea proiectului de execuție), data de 12 decembrie 2023.

    În prezent, procedura de licitație se află în evaluare tehnică (conform datelor de pe siteul SEAP https://www.e-licitatie.ro/pub/procedure/view/100246677/ ), având ca termen data de 17.04.2024 ora 18:00

    Conform procedurii, ulterior se intră în etapa de evaluare financiară, iar abia după aceea se declară câștigătorul.

    Din păcate, procesul și procedurile sunt consumatoare de timp, dar, conform legii trebuie respectate. Deci, până la prima escavare mai durează ceva timp. Si eu mi-aș fi dorit mai repede, dar, cum vă spuneam, orice proiect, de la depunere și până la execuție durează minim 2 ani si jumătate.

    Ce avem noroc este că licitația se face doar pentru execuție rețele de apă și canal, nu și pentru proiectare (proiectul fiind deja făcut), iar asta mai scurtează din timp până la începerea efectivă a lucrărilor.

    Asta este starea de fapt în legătură cu proiectul APA CANAL în Snagov, care vizează rețele de apă si canal în toate satele, inclusiv Tâncăbești, pentru că deseori sunt întrebat de acest aspect.

    Ce vreau să mai știți este faptul că pentru această finanțare de 59 milioane de euro, noi, UAT Snagov, avem o cotă de finanțare de vreo 950 mii euro, conform ghidului și condițiilor de accesare, mai exact 4.633.742 lei.

    Pentru această sumă a fost votată în Consiliul Local Snagov o Hotărâre privind accesarea unui credit prin intermediul Trezoreriei Statului, pe o perioadă de 60 de luni.

    Am apelat la această variantă deoarece, din bugetul propriu nu am putea achita dintr-o dată această sumă.

    Prin urmare, îmi doresc ca toată lumea să înțeleagă că doar prin acest mecanism puteam obține o sumă atât de mare pentru un proiect de asemenea anvergură, astfel încât să ajungem să avem și noi ceea ce ar fi trebuit să avem de mult, apă și canalizare.

    Între timp, nu am stat degeaba și în data de 05.10.2023 a fost depusă o nouă cerere de finanțare în cadrul altui program de finanțare, respectiv programul Anghel Saligny pentru un proiect ce vizează extinderea sistemului de canalizare în localitate (străzile Crizantemelor si Narciselor, respectiv intrarea Crinului din Snagov și străzile Vidin, Tismana, Vaslui si intrarea Mărășești din Ghermănești). Aceste străzi nu sunt incluse în proiectul mare și se vor realiza cu altă investiție nerambursabilă.

    Proiectul are valoare de 4.344.719,16 lei și vizează extinderea canalizării pe străzile unde aceasta nu există în prezent.

    Între timp, nu stăm degeaba și mai depunem o solicitare și prin Administrația Fondului pentru Mediu, pentru alte straduțe care nu sunt prinse în proiectul mare derulat prin POIM.

    Prețul apei la Snagov! O problemă dezbătută constant!

    Referitor la prețul apei de pe vremea PRODSERV lucrurile erau simple.

    Ce pot spune eu? Păi era clar că era mai mic din moment ce toate costurile erau în sarcina primăriei, adică a dumneavoastră, iar operatorul doar încasa. Primăria nu și-a încasat în atâția ani de PRODSERV nici măcar redevența. Abia după venirea mea la primărie am lămurit si aceasta problema.

    Dar, repet, vă aștept pe fiecare dintre dvs. sa citiți hârtiile și să vă minunați. Să evaluați si dvs capacitățile administrative ale fostului primar, caci scrisul nu zboară de acolo, iar eu nu arunc vorbe goale, ci spun adevăruri pe bază de documente.

    În prezent se vehiculează ideea că prețul apei la noi este foarte mare. Trebuie să știți că este același în toate cele 22 de localități unde operează APĂ CANAL Ilfov. Ce trebuie să mai știți este că acesta este direct proporțional cu costurile suportate de operator pentru investiții proprii, reabilitări de rețele și echipamente, lucrări, pentru care noi nu mai plătim așa cum se întâmpla înainte. Ci ne limităm strict la condițiile stipulate prin contractul de delegare a serviciului către acest operator. Iar la Snagov, chiar s-au făcut investiții majore după ce am scăpat de PRODSERV.

    Totodată, pentru dumneavoastră, am făcut o căutare în mediul online pentru a vedea ce preț la apă au localități și județe limitrofe județului Ilfov.

    Trebuie să mai stiți că prețul diferă și prin modalitatea în care apa este livrata/transportată, sursa de apa, etc, in funcție de localitate.

    Prin urmare vă rog să accesați următorul link și aici veți vedea preturile comparative pentru fiecare operator de apa canal din Romania ale cărui tarife sunt aprobate de ANRSC la data de 01.02.2024 https://www.apavital.ro/preturi-si-tarife-comparative

    Veți vedea si prețuri mai mici dar si mai mari decât sunt la noi.

    Prin urmare, povești că cineva ar oferi gratuit apa sau la costuri mult mai mici, sau metri cubi subvenționați de la bugetul local, sunt demagogii electorale, bazate pe același mecanism de manipulare folosit și în trecut, convinși fiind cei care aplică mecanismul, că oamenii nu știu, nu cunosc și nu sunt informați. Ba știu și sunt informați pentru că

    O fac eu! Cum am facut-o atâția ani! Vă informez corect și adevărat pentru a fi în cunoștință de cauză. De ce o fac? Pentru că vă prețuiesc și vă respect în calitate de concetățean al vostru care a luptat din 2004 pentru acest Snagov și o voi face tot atâta timp cât Dumnezeu îmi va da zile!”, a transmis primarul comunei Snagov, Anghel Mihai.

    Comments are closed.