Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie au anunţat că este risc însemnat de avalanșe în munții Făgăraș, Bucegi, Rodnei și Călimani-Bistriței până miercuri seara.

    “Potrivit buletinului nivometeorologic valabil până miercuri la ora 20.00, în Bucegi și Făgăraș, la altitudini de peste 1.800 de metri, stratul mai instabil de zăpadă de la suprafață, chiar dacă nu are grosimi importante decât pe anumite pante, va putea aluneca peste cel vechi în special la supraîncărcări, favorizând declanșarea unor avalanșe de dimensiuni mici și medii, riscul fiind însemnat”, transmite ANM.

    Conform sursei citate, la altitudini de sub 1800 de metri, unde stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse, la supraîncărcări mari, vor fi condiții pentru alunecarea stratului nou depus pe pantele mai înclinate și cu acumulări mai importante, riscul fiind moderat.

    “Și în Munții Rodnei și Călimani-Bistriței, la peste 1800 de metri, pe pantele suficient de înclinate, vor fi condiții pentru alunecarea stratului nou-depus din partea superioară și pentru declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii, riscul fiind prezent atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări ale stratului. Riscul este însemnat. La altitudini mai mici de 1.800 de metri riscul de avalanșă rămâne moderat”, mai spun cei de la ANM care precizează că risc moderat de avalanşă este și în Munții Țarcu-Godeanu, Parâng-Șureanu, Vlăîdeasa și Ceahlău.

    Cel mai mare strat de zăpadă era înregistrat luni la VF. Călimani (114 cm), urmat de Bâlea Lac (86 cm) și Vf. Omu (79 cm).

    Comentariile sunt închise.