Autorităţile locale din comuna Afumaţi au organizat, pe 24 septembrie, Ziua Porţilor Deschise la Conacul Stolnicului Constantin Cantacuzino din localitate.
Zeci de oameni de toate vârstele au venit la eveniment, au vizitat încăperile acestei impresionante construcţii şi s-au bucurat împreună de o zi senină şi încărcată de istorie.








Potrivit Primăriei Afumaţi, ansamblul fostei curţi a Stolnicului Constantin Cantacuzino datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi este înscris în lista monumentelor istorice de categoria A. Ansamblul este format din Biserica „Adormirea Maicii Domnului”(Biserica Veche), Conacul şi Zidul de incintă cu dependinţe.
„Clădirea conacului, construită în stil românesc, cu tendinţe gotice şi renascentiste, este monumentală, cu saloane şi încăperi spaţioase la etaj, parterul şi mansarda cu încăperi modeste pentru personal, iar la subsol se află pivniţe înalte. Savantul istoric Nicolae Iorga, în vizita sa din 1935 la Afumaţi, a presupus că vechiul palat Cantacuzin a preluat planul construcţiei sau chiar părţi din Curtea Domnească a voievodului Radu de la Afumaţi. De asemenea, beciurile de sub palat îşi găsesc analogii cu cele de epocă de la Curtea Domnească din Bucureşti”, spun cei de la Primăria Afumaţi.
Conacul a fost locul de reşedinţă a lui Constatin Cantacuzino, dar şi locul de studiu al lui Constantin Brâncoveanu, fiind monument istoric aflat în Patrimoniul Naţional Cultural al României.
„Printre proprietari au fost: Ipsilante, George Ulise Neropontes şi Dumba Steriu. Acest gen de evenimente culturale vor fi organizate anual”, au mai transmis reprezentanţii Primăriei Afumaţi, cu referire la Ziua Porţilor Deschise.
Foto: Primăria Afumaţi