Un bărbat care săpa un mormânt, în localitatea Chiriacu din judeţul Giurgiu, a găsit un proiectil exploziv. Bărbatul a chemat imediat specialiştii care spun că este vorba despre un proiectil exploziv de calibrul 75 mm, din cel de-al 2-lea Război Mondial.

  “Pregătirea unui loc de veci în cimitirul din localitatea Chiriacu a scos la suprafață un proiectil exploziv. Bărbatul care săpa goapa a observat obiectul respectiv, iar în acel moment și-a dat seama că poate fi vorba despre muniție neexplodată și a cerut ajutor. Cazul a fost sesizat în această seară(marţi, 25 iulie, n.r.), iar la fața locului s-au deplasat pirotehnicienii din cadrul ISU Giurgiu și un echipaj de Poliție.

  În urma verificărilor efectuate, specialiștii ISU au stabilit că este vorba despre un proiectil exploziv, de calibrul 75 mm. Muniția, care provine din cel de-al doilea război mondial, a fost ridicată și transportată în siguranţă, urmând să fie distrusă”, au transmis pompierii giurgiuveni.

  ISU Giurgiu atrage atenţia că muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

  “În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.

  Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

  Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată”, au precizat pompierii giurgiuveni, într-un comunicat de presă.

  Foto: ISU Giurgiu

  Comentariile sunt închise.