Federaţiile sindicale din Educaţie organizează, astăzi, 17 mai, între orele 11.00 şi 13.00, o grevă de avertisment. Ei au anunţat că, în acest interval, nu vor avea loc activităţi cu elevii. De asemenea, sindicaliştii spun că, de luni, 22 mai, ar putea intra în grevă generală. Astăzi, elevii de clasa a IV-a trebuie să susţină proba la Matematică din cadrul Evaluării Naţionale.

Greva de avertisment a fost anunţată marţi de către liderul Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor.

”Greva generală va fi precedată, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, de declanşarea unei greve de avertisment care va avea loc în 17 mai, în intervalul orar 11.00 – 13.00, cu încetarea tuturor activităţilor specifice care ar trebui să se desfăşoare în unităţile de învăţământ preuniversitar”, a spus Nistor.

Potrivit acestuia, conform datelor referendumului declanşat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret împreună cu FSLI (…) „din cei 70.000 de membri de sindicat 73,23% s-au exprimat în favoarea declanşării grevei generale cu începere din 22 mai”.

”Nemulţumirile sunt arhicunoscute, nu cred că mai e momentul să le amintim: de la salarii umilitoare, prăbuşirea puterii de cumpărare din cauza inflaţiei, anomalii în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere şi altele. Prin urmare, în urma acestui referendum, la nivelul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ procentul de grevă este de 71,29% din totalul membrilor de sindicat, ceea ce înseamnă foarte mult. (…) Acesta este rezultatul, este voinţa oamenilor de a declanşa conflictul colectiv de muncă şi de a intra în grevă generală”, a declarat, la rândul său, liderul FSLI, Simion Hăncescu, citat de presa naţională.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, seara trecută, că speră că nu se va ajunge la grevă generală şi a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, va avea noi discuţii cu sindicaliştii. Deca a făcut apel la cadrele didactice să supravegheze elevii pe durata grevei de avertisment: ”Eu fac apel la cadrele didactice (…) să supravegheze elevii, chiar dacă nu ţin orele pentru că este absolut normal să nu avem sincope în procesul educaţional şi să nu aducem necazuri familiilor care ştiu că au copiii la ore”.

Comentariile sunt închise.