Încă de la începutul acestei luni, după cutremurele devastatoare din Turcia, reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din România le recomandau oamenilor să pregătească şi să aibă la îndemână un rucsac de urgenţă. Cei de la DSU spuneau atunci că „un astfel de rucsac de urgenţă ne-ar ajuta să supravieţuim pentru 3-5 zile, după un cutremur major, dacă fiecare familie l-ar pregăti”.
Astfel, specialiştii spun că în rucsac ar trebui să avem cel puţin 4 litri de apă/persoană/zi. Cei care au animale de companie trebuie să prevadă apă(dar şi hrană) şi pentru ele (cca. 30 ml. de apă/kg. animal/zi).
În ceea ce priveşte alimentele, trebuie să punem în rucsac produse compacte şi uşoare care nu necesită răcire, fierbere ori coacere.
De exemplu mâncare în cutii de conserve (nu uitaţi deschizătorul), alimente deshidratate sau batoane energizante. Specialiştii recomandă să punem în rucsacul de urgenţă şi haine şi îmbrăcăminte, în funcţie de anotimp, dar şi un sac de dormit sau două pături călduroase pentru fiecare persoană.
Obligatorie este o trusă de prim-ajutor care să conţină:
– medicamentele personale şi reţete
– analgezice, antiseptice
– la nevoie, articole sau accesorii necesare pentru aparatul auditiv, scaunul rulant etc.
De asemenea, rucsacul trebuie să cuprindă un aparat radio AM/FM cu baterii de schimb, lanterne, un fluier, un telefon mobil, o cartelă telefonică, cablu și un acumulator suplimentar.
Toate articolele componente trebuie verificate și înlocuite/schimbate periodic (o dată la şase luni) pentru că pot expira.