Parlamentul European a adoptat marţi, 18 octombrie, cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri, o rezoluție prin care îndeamnă statele membre să permită României și Bulgariei să adere fără întârziere la spațiul Schengen.

    Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, în rezoluția adoptată, eurodeputații afirmă că, până la sfârșitul anului 2022, „Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație. Acest lucru ar presupune eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre din momentul intrării în vigoare a deciziei”.

    Dintre cele 49 de voturi înregistrate împotriva rezoluţiei, cele mai multe (31) au provenit de la membri ai grupului Identitate şi Democraţie, opt de la eurodeputaţi neafiliaţi, şase de la membri ai grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) şi câte unul din grupurile PPE, Renew, Verzi şi Stânga.

    Rezoluțiile Parlamentului European sunt acte care nu produc efecte juridice, dar dau un semnal puternic către statele membre UE. Aderarea unor noi țări la spațiul Schengen necesită o decizie unanimă a Consiliului UE, iar decizia finală va fi luată în luna decembrie, de către Consiliul JAI și apoi Consiliul European.

    Spațiul Schengen reprezintă o zonă de liberă circulație a persoanelor care este formată din 26 de state membre. Dintre acestea, 22 fac parte din Uniunea Europeană și 4 din afară acesteia. Însă, există și un ultim stat care a aderat, și anume Principatul Liechtenstein. Pentru cetățenii Uniunii Europene, eliminarea controalelor la frontierele interne ale spațiului Schengen presupune o mai mare libertate de mișcare și o securitate sporită.

    – Eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne;

    – Set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE;

    – Armonizarea condițiilor de intrare și a normelor privind vizele și cooperarea consulară;

    – Cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;

    – Cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale;

    – Crearea și dezvoltarea Sistemului de Informații Schengen.

    Aderarea României la Spațiul Schengen va aduce mai multe avantaje, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Administrației și Internelor. Așadar, vor dispărea timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria și Bulgaria. În acest fel, vom avea parte de mai puține neplăceri la trecerea frontierei, în special în perioada concediilor de vară și iarnă.

    Un alt avantaj, după ce România va adera la spațiul Schengen, este că nu vom mai pierde timp cu controlul documentelor. În acest fel, transportatorii vor scăpa de cozile de la frontierele cu Ungaria și Bulgaria. Va fi eliminat controlul de frontieră pentru zborurile către/dinspre destinații din spațiul Schengen. Cu atât mai mult, deplasările către/din aceste destinații se vor desfășura că un zbor intern în România.

    Și comerțul va fi mai profitabil. Mărfurile vor circula mult mai rapid și la costuri mult mai mici. Costurile inerente presupuse de cheltuielile pentru combustibili, salarii, diurne, etc. vor fi mult diminuate.

    Comentariile sunt închise.